Friday, May 2, 2014

Το ζητούμενο των ευρωεκλογών του Μαϊου


Ποτέ άλλοτε δεν είχαν υπάρξει ευρωεκλογές ,από τον καιρό που ισχύει αυτή η διαδικασία στην χώρα μας , που να έχουν τόσο έντονο πολιτικό και πολωτικό χαρακτήρα όσο αυτές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαϊου . Γενικότερα οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα φημίζονταν ότι ήταν μία διαδικασία που απλά αποτυπωνόταν καλύτερα ο εκλογικός χάρτης και το κάθε κόμμα , ειδικά τα κοινοβουλευτικά , έκαναν τους υπολογισμούς τους από εκεί και μετά και προετοιμάζονταν για την τελική μάχη των εθνικών εκλογών. Επικρατούσε η λογική της «χαλαρής ψήφου» και όλα διεξήγοντο σ’ ένα άκρως ήρεμο  κλίμα , χωρίς να ταράσσεται η μακαριότητα του νεοέλληνα ,αφού και το θέμα «Ευρωκοινοβούλιο» δεν το πήρε στα σοβαρά ποτέ . Και πως θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε , δεδομένων των γενικότερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Κάτι τα πολύ καλά νέα για τους δημόσιους οικονομικούς δείκτες και  την αργή αλλά σταδιακή και σίγουρη ανάκαμψη της χώρας από το σκοτάδι της ύφεσης και τον τρόμο της χρεωκοπίας , που αξιοποιούν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα βασίζοντάς το και στην έξοδο σταδιακά στις αγορές  (ήδη τα πρώτα συμβολικά βήματα έγιναν) και στην διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία . Κάτι , μετά η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις λοιπές αντιπολιτευτικές  δυνάμεις όλου του πολιτικού φάσματος ,με την «Χρυσή Αυγή» να παίζει και αυτή τα δικά της επικοινωνιακά παιχνίδια όπως φάνηκε στην υπόθεση Μπαλτάκου , όπου γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των δυσκολιών που περνάει ένα μεγάλο μέρος του λαού και ακολουθώντας την πεπατημένη αντιμνημονιακή  καταγγελτική ρητορική , κάτι οι έντονες διεργασίες σε επίπεδο προσώπων και κομμάτων  στα πολιτικά πράγματα με δεδομένο και τις νέες αντιλήψεις περί των κομματικών συλλογικών φορέων που ακολουθούνται πανευρωπαϊκά δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα σε συλλογικά υπερεθνικά – ευρωπαϊκά ,ομογάλακτα πολιτικά σχήματα , φαίνεται ότι η εικόνα των ευρωεκλογών του 2014 θα είναι η αρχή στην Ελλάδα μίας νέας μεταμορφωμένης πολιτικής ζωής που σίγουρα θα καθορίσει εφεξής την πορεία της χώρας .

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σαν μία γενική μέση εικόνα , δείχνουν τους δύο πρώτους ( ΝΔ και Σύριζα) να απέχουν ελάχιστα ο ένας από τον άλλον (εναλλάξ στην  πρωτιά), μία «Χρυσή Αυγή» να επαναδιεκδικεί την τρίτη θέση με αξιώσεις από το «Ποτάμι» που συνεχίζει να είναι ψηλά πλην  όμως χάνει και  αρχίζει και αφαιρείται κάτι από την αρχική δυναμική του, ΑΝ.ΕΛ και «Ελιά» (ουσιαστικά το Πασοκ) γενικά να έχουν κάποια έλλειψη με την πάροδο του χρόνο και όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές και το ΚΚΕ να επιβεβαιώνει ότι έχει «παντρευτεί» την σταθερότητα και το αμετάβλητο σε όλα του και τέλος την ΔΗΜΑΡ  να μην μπορεί να πιάσει ούτε το ψυχολογικό όριο του 3% …

Τα παραπάνω βέβαια μπορεί ν’ ανατραπούν ανά πάσα στιγμή αφού και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ορισμένη τάση των πολιτών μία δεδομένη στιγμή. Εκτός αυτού όμως η ανατροπή , η ρευστότητα, και οι όποιοι κλυδωνισμοί στην όποια σταθερότητα έχει επιτευχθεί , είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που μας δίδαξε η εποχή της Κρίσης . Ένα ατύχημα μπορεί ν’ ανατρέψει τα πάντα.

Το βίντεο Μπαλτάκου ήταν ένα από αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο ένα και μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα με τον τρόπο που παρουσιάσθηκε και με την διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε από την πλευρά της Χ.Α , ακουμπώντας στο θυμικό κ στα πιο ταπεινά ένστικτα ενός λαού που περνάει κάποιες δοκιμασίες. Και όπως είδαμε τελικώς λειτούργησε ,για ένα διάστημα , εις βάρος της Ν.Δ ,υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α φυσικά ,διότι πλέον αυτοί οι δύο όσο και αντίθετοι να φαίνονται κατά βάθος συμπλέουν. Φυσικά τα στελέχη της Χ.Α απείλησαν ότι θα βγάλουν και νέα βίντεο με Μπαλτάκο όπου υποτίθεται θα γίνουν αποκαλύψεις  αλλά μετά τις εξηγήσεις του ιδίου του Μπαλτάκου και με δεδομένο το γεγονός ότι οι μυημένοι στα πολιτικά πράγματα ξέρουν κάτι παραπάνω , αυτά  , αν τελικώς υπάρχουν και δεν μπλοφάρουν ,μπορεί να έχουν μετρημένη ισχύ και για περιορισμένο χρονικό διάστημα , όπως με το προηγούμενο βίντεο. Όμως την ζημιά μπορεί να την κάνουν. Και ποια είναι η ζημιά εν τέλει..

Η ζημιά λέγεται πολιτική και κυβερνητική αστάθεια. Η ζημιά λέγεται , κυβερνητικοί τριγμοί κ χτύπημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Η ζημιά λέγεται , ακύρωση κάθε οικονομικής επιτυχίας και πισωγυρίσματα στα δημόσια οικονομικά !!

Γιατί μην έχουμε καμία αμφιβολία. Οι ευρωπαίοι εταίροι ,το ΔΝΤ, οι αγορές , η διεθνής επενδυτική κοινότητα που έχουν αναγνωρίσει την οικονομική βελτίωση της χώρας, και έχουν επικροτήσει την σοβαρή δημοσιονομική αναγέννηση της Ελλάδος που επιτεύχθηκε ,χάρη σε δύο κόμματα , που «έβαλαν πλάτη» , στα δύσκολα και με αρκετές απώλειες στο εσωτερικό τους, όλοι οι ευρωπαίοι και μη, σύμμαχοι λοιπόν , αυτομάτως θα θέσουν θέματα στις ευρωεκλογές αν ενισχυθεί αρκετά ο Σύριζα και η Χ.Α πάρει υψηλά ποσοστά. Ενώ τα δύο κυβερνητικά κόμματα και ειδικά η ΝΔ ακόμα και να χάσουν  ,αυτό πρέπει να γίνει σε ένα επιτρεπτό όριο. Σε αυτό όπου δεν θα δίνεται η δυνατότητα στην  αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την δεδηλωμένη νομιμότητα της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Άλλωστε η τελευταία είναι σε οριακό σημείο και αν έχουμε μία παραπάνω από όσο θα έπρεπε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων άλλων της αντιπολίτευσης που έχουν τις γνωστές θέσεις για το μνημονιακό πρόγραμμα τότε όλα θ’ αναθεωρηθούν προς το χειρότερο αφού από τους διεθνείς επενδυτές μέχρι και την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσουν τις αμφιβολίες για την καλή συνέχεια του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος και μπορεί να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί σε διάφορα επίπεδα, θέλοντας να διασφαλίσουν την επιτυχία του προηγούμενου,  με αρνητικές συνέπειες για την προσπάθεια της χώρας να βγει στην ανάκαμψη . Η δε κοινωνία φυσικά μην ελπίζει μετά ότι θ’ αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Προς το χειρότερο σίγουρα. Και αυτό διότι οι πολιτικές δυνάμεις που εγγυούνται την οικονομική και πολιτική σταθερότητα θα έχουν αρχίσει και οι ίδιες να καταρρέουν ή έστω να μπαίνουν σε ενδημική κρίση  λόγω και  του εσωκομματικού αναβρασμού από το χείριστο αποτέλεσμα γι’ αυτές . Γι’ αυτό και το επόμενο και άμεσο στάδιο θα είναι οι εθνικές εκλογές όπου η επικράτηση των αντιπολιτευτικών δυνάμεων με πολλά εξτρεμιστικά στοιχεία στο εσωτερικό τους και με τάσεις για ολική ρήξη με τους τροϊκανούς και με μία πολιτική ζωή που θα θυμίζει αρένα, θα δημιουργήσει εφιαλτικό σκηνικό στην χώρα και ότι φτιάχτηκε με θυσίες θα διαλυθεί. Μην έχουμε ουδεμία αμφιβολία!!

Έξοδος στις αγορές , πρωτογενές πλεόνασμα, διανομή του μεγαλύτερου μέρους αυτού στην κοινωνία , σταθερότητα τραπεζικού συστήματος, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν διαρθρωτικές αλλαγές προς το καλύτερο για την ελληνική οικονομία ,όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις που και αυτές συνεχίζονται, βελτίωση σημαντικών δεικτών που αφορούν την αγορά και τα δημόσια οικονομικά . Όλα αυτά είναι στοιχεία που επιτεύχθηκαν από την  κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα  όπως και σε αυτήν συγκρατήθηκε ένα μέσο και σχετικά αξιοπρεπές, για χώρα υπό χρεωκοπία, βιοτικό  επίπεδο των πολιτών και σίγουρα δημιουργούνται προοπτικές ανάκαμψης όχι μόνο για το κράτος συνολικά μετά την άριστη εκτέλεση του οικονομικού μνημονιακού προγράμματος ,αλλά και για τους πολίτες. Μετά το καλοκαίρι ξεκινά και η συζήτηση πανευρωπαϊκά για μία ρύθμιση θετική για την χώρα μας που αφορά το χρέος της και αυτό για να είναι θετικό θα πρέπει να μην έχουν διασαλευθεί έντονα κάποιες τωρινές σταθερές .
Κάπου εδώ βέβαια μπορεί να ειπωθεί απο αρκετούς το γνωστό σοσιαλιστικό τσιτάτο , «όπου ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν οι άνθρωποι» !! Αυτό όμως δεν ισχύει φυσικά για σωστές ελεύθερες οικονομίες όπως αυτή που πάει να γίνει στην πατρίδα μας. Πρώτα οι αριθμοί βελτιώνονται αισθητά και σταδιακά βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Στην Μεταπολίτευση μάθαμε το αντίθετο βέβαια και τα είδαμε τα αποτελέσματα.

Οι ευρωεκλογές αυτόν τον μήνα θα καταδείξουν τι θα γίνει τελικά. Αλλά σίγουρα δεν θα  υπάρχει χειρότερο σενάριο για την χώρα από μεγάλη μείωση και των δύο κυβερνητικών κομμάτων σε σχέση με αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις . Και καλά η «Ελιά» είναι περίπου σίγουρο τι θα πάρει… και αν το δούμε καθαρά ιδεολογικά δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ,αλλά πρακτικά και ρεαλιστικά και εκεί θα υπάρξει πρόβλημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει αν η ΝΔ χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που ξεπερνάει και το 5%...Μέχρι το 5% δικαιολογείται σύμφωνα με το ίδιο το επιτελείο της Συγγρού , κυρίως διότι και η ψήφος θα έχει στοιχεία «χαλαρότητας» και πάλι και λόγω των πολλών και δύσκολων αποφάσεων που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση….

Και επειδή πολλοί δεξιοί γοητεύονται από τις διακηρύξεις της Χ.Α ,η οποία γενικότερα ποντάρει και στην θυματοποίησή της , και ξεσπούν σε έναν αντικυβερνητικό και αντινεοδημοκρατικό παροξυσμό ας αναλογιστούν τα παραπάνω διότι όσο και να πάρει η Χ.Α , ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί ούτως ή άλλως διότι αφαιρούνται ποσοστά από την ΝΔ και άθελά τους όλοι αυτοί θα έχουν κάνει μεγαλύτερο κακό στην ίδια τους την χώρα ,από ότι …καλό..!! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για αυτούς τους κεντροδεξιούς, φιλελεύθερους που θα στραφούν σε φιλελεύθερους συνασπισμούς (βλ. «Γέφυρες» )ακριβώς όπως και οι παραπάνω, εφορμώμενοι από τα ίδια κίνητρα !

Η πατρίδα μας βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο στάδιο για να βγει όρθια και με έναν δεδομένο βαθμό κυριαρχίας  κάθε ορθολογιστής δεξιός, φιλελεύθερος , και γενικότερα πολίτης που επιζητεί την σταθερότητα ,την ηρεμία και την ασφάλεια και κινείται στον ευρύτερο αστικό χώρο θα πρέπει να δει κάποια πράγματα με μία άλφα σοβαρότητα αναλογιζόμενος κιόλας ότι δεν ζούμε στις εποχές του εκλογικού και πολιτικού ωχαδελφισμού , αναπαυόμενοι στην μακαριότητα μίας επίπλαστης ευμάρειας . Ζούμε σε πολύ πιο σκληρές εποχές!!
Αριστοτέλης Παλαιολόγος

No comments:

Post a Comment