Saturday, May 24, 2014

3 λόγοι για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν αύριο




Το λεω από τωρα και ας κρατηθει: οι δημοσκοπήσεις που δειχνουν διαφορα περι τις 3 μοναδες υπερ ΣΥΡΙΖΑ, θα διαψευσθουν την Κυριακη το βραδυ επι τα βελτιω για τον κυριο κυβερνητικό εταιρο. Οι ευρωεκλογες βεβαια, πάντα χαρακτηριζονται από μια χαλαρη ψηφο, αλλα ενα ποσοστο αναποφασιστων 12-15 % 1-2 ημερες πριν την κάλπη, αφ’ ενος μεν ειναι πρωτογνωρο, αφ' ετερου αφηνει ανοικτα όλα τα ενδεχομενα. Την εν λογω εκτιμηση την κανω βασιζόμενος σε 3 δεδομενα:

α) Ο πρωτος γυρος των περιφερειακων εκλογων (οπου η επιλογη βασιζεται πολύ περισσοτερο σε πολιτικα-ιδεολογικα κριτηρια  σε σχεση με τις δημοτικες εκλογες) η ΝΔ πηγε πολύ καλύτερα του αναμενομενου, με χαώδεις (20++ %) διαφορες στην επαρχια, οπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει καθολου ρευμα. Η αποτυπωση αυτη θα φανει και στις ευρωεκλογες.

β)  Οι οπαδοι του ΣΥΡΙΖΑ δειχνουν μεγαλη προθυμια να εκδηλωσουν την κομματικη τους προτιμηση σε δημοσκοπήσεις, σε συζητησεις, ιντερνετικες διαμαχες κτλ. Γενικως ως συνηθως φωνασκουν (παλια μου τεχνη κόσκινο). Αντιθετα το να εισαι κυβερνητικος δεν ειναι "τρεντυ". Θελει θαρρος να το παραδεχτεις και αντοχη να ανεχθεις τις βορβορωδεις επιθεσεις των ΧρυσαυγιτοΤσιπροΚαμμενων χρεοκοπίστας. Πολλοι λοιπον το κρατουν μεσα τους, και για ενα προσθετο λόγο, οτι τα δυσκολα μετρα που πάρθηκαν ελεω κρισης, αλλα και λαθη που εγιναν, τους εχουν εκνευρισει και πικρανει. Ομως βλεπουν οτι τα χειροτερα (καλοκαιρι του ’12) περασαν και αντιλαμβανονται την αναγκη σταθεροτητας για να ολοκληρωθει η φυγη προς τα εμπρός.

γ) Το προφιλ των αναποφάσιστων. Πρωην κυβερνητικοι ψηφοροι, 80% υπέρ της παραμονης στο Ευρω, δηλωνουν 30% δεξιοι/κεντροδεξιοι, 20% κεντρωοι, 15% κεντροαριστεροι 10% αριστεροι και οι λοιποι ανενταχτοι συμφωνα με τις τελευταιες ερευνες προ των εκλογων. Και μεχρι τωρα δεν μιλουν για την κομματικη τους προτιμηση. Ποσο πιθανον ειναι με αυτο το backround  να το ριξουν ΣΥΡΙΖΑ οταν θα φτασουν πάνω από κάλπη; Ελαχιστα, Αντιθετα, αυτη θα ειναι η εκπληξη των ευρωεκλογων.

That said, τιποτα σε αυτην την ζωη δεν συμβαινει οπως το θελουμε, όσο κι αν το θελουμε, εαν απλά το περιμενουμε να συμβει. Τα διλληματα εχουν τεθει και περιττευει η παραθεση των πλεονεκτηματων μιας νικης ΝΔ και των συνεπειων μιας νικης ΣΥΡΙΖΑ για την χωρα. Ως εκ τουτου, σε αυτες τις τελευταιες ώρες χρειαζεται εγρηγορση, συσπείρωση και επιχειρηματα ωστε να μην χαθει ουτε μια ψηφος. Και βεβαια αυριο, να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χωρα, στους εαυτούς μας, στις θυσιες μας, και στις γενιες Ελληνων το μελλον των οποίων θα κριθει από την ψηφο μας. Και να θυμομαστε και μια σοφη ρήση του πατερα της πολιτικης συντηρητικής σκεψης Edmund Burke: για να νικησει το κακο, αρκει οι καλοί να μην κάνουν τίποτα...

No comments:

Post a Comment