Tuesday, April 16, 2013

H δαιμονοποίηση του κέρδους και ο σοσιαλισμός !

Πολλές φορές είναι να απορεί κανείς με όλους αυτούς του σοσιαλιστές που πιστεύουν ότι σε συνθήκες χρεωκοπίας, όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας, μπορεί να σκέφτεται κάποιος με τη λογική των δανεικών των περασμένων δεκαετιών. Προφανώς, πρόκειται για μια κατάσταση όπου κάποιοι είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Την ίδια στιγμή, η δαιμονοποίηση του κέρδους έχει καταστήσει ως πασιφανείς τις επιπτώσεις, ήτοι ζημιογόνες επιχειρήσεις, απροθυμία επενδύσεων, τεράστια ανεργία. Λοιπόν για να εξηγούμαστε και να μην χανόμαστε σε λέξεις και ιδεολογίες που σήμερα φαντάζουν ως… ουτοπικές.

1. Το κυνήγι του κέρδους από τον ιδιωτικό τομέα είναι ένα μέτρο που σου επιτρέπει να ασκήσεις σοβαρή σοσιαλιστική πολιτική. Με 8 στις 10 επιχειρήσεις να είναι ζημιογόνες, ακόμη και 100% φόρο να βάλεις στο τέλος θα πάρεις μηδέν…

2. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων σημαίνει επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

3. Όταν έχεις επενδύσεις που παράγουν κέρδος και ταυτόχρονα προχωράς σε εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τότε έχει ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία βρίσκουν αγορές.

4. Όταν βρίσκεις αγορές μπορείς να παράγεις περισσότερες ποσότητες προϊόντων ή υπηρεσιών, μπορείς να δημιουργήσεις ανταγωνιστικές τιμές. Κι αυτό γιατί στο εμπόριο υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «οι πελάτες φέρνουν τον τζίρο και ο τζίρος έρχεται από τις καλές τιμές που φέρνουν τους πελάτες στο μαγαζί».

5. Όταν έχεις επενδύσεις δημιουργείς θέσεις εργασίας και συνεπώς νέα εισοδήματα. Άρα, μετά την επιβολή μιας λογικής φορολογίας παίρνεις από την επιχείρηση άμεσους φόρους και επίσης ΦΠΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και φόρους υπέρ τρίτων.

6. Από τα εισοδήματα που δημιουργούνται ενισχύεται η κατανάλωση και συνεπώς παίρνεις και από εκεί άμεσους και έμμεσους φόρους.

7. Από τα εισοδήματα που προέρχονται από τις επενδύσεις παίρνουν λεφτά εκτός από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

8. Την περίοδο της μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών συνεπεία της ζήτησης δανείων, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν υπεραξίες και μερίσματα, με τα οποία συμπλήρωναν τα ποσά για να χορηγούν συντάξεις.

9. Τώρα που έχεις ζημίες στις τράπεζες και στις βασικές επιχειρήσεις της χώρας και αφού έχει προηγηθεί ένα μεγάλο «κούρεμα» στα ομόλογα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς ούτε στις νέες «πετσοκομμένες» συντάξεις.

10. Όταν δεν υπάρχει απασχόληση, άρα δεν έχουν γίνει επενδύσεις, τότε πληρώνεις για επιδόματα ανεργίας και τα ασφαλιστικά ταμεία δυσκολεύονται να βρουν πόρους για να πληρώσουν τις συντάξεις.

11. Όταν έχεις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία μπορείς να στηρίξεις τις συντάξεις, μπορείς να δημιουργήσεις νέα εισοδήματα και μέσα από τις επενδύσεις και την κατανάλωση μπορείς να αυξήσεις τους πόρους για την Υγεία (για να μην έχεις φακελάκια) και για την Παιδεία (ώστε να μην έχεις φροντιστήρια). Πείτε μου χώρες όπου υπάρχουν φακελάκια και φροντιστήρια….

12. Όταν έχεις επιχειρήσεις που παράγουν κέρδη και πλούτο, εκτός από απασχόληση, εκτός από κατανάλωση, εκτός, εκτός, εκτός… έχεις πόρους για να παρεμβαίνει το Κράτος με προγράμματα δημοσίων δαπανών και να λειτουργεί συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά στην επαύξηση του οφέλους από τον ιδιωτικό τομέα.

Όταν δεν έχεις τις επενδύσεις, δεν μπορείς να μιλάς για στοιχειώδεις παροχές από ένα Κράτος. Το κέρδος και η μεγιστοποίησή του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να ασκείς σοσιαλιστική πολιτική. Όσοι έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική, πιθανόν, δεν το έχουν κατανοήσει αυτό. Όπως, μάλλον, δεν έχουν κατανοήσει ότι τα δανεικά τελείωσαν…

Υ.Γ.: Τα βιβλία της Οικονομίας δεν ξαναγράφονται. Απλά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένας... κόπος να τα διαβάσεις...
 
Λουκάς Γεωργιάδης
 

No comments:

Post a Comment