Wednesday, January 16, 2013

ΔΙΛΗΜΜΑ: ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ!


Για να μπορέσει ένα οικονομικό σύστημα να περάσει από το ένα νόμισμα στο άλλο ή να αποσυνδέσει το εθνικό του νόμισμα από την κλειδωμένη ισοτιμία που εχει συμφωνηθεί με ένα άλλο,τότε θα πρέπει να υφίστανται δυό βασικές προυποθέσεις, έτσι ώστε να μην υποστεί καταστροφικές διακυμάνσεις και υποτιμήσεις έναντι των υπολοίπων νομισμάτων:

1)Να έχει υψηλό βαθμό κάθετης ολοκλήρωσης σε επιπέδο οικονομικού συστήματος στην παραγωγή των βασικών ειδών (καύσιμα,φάρμακα,τρόφιμα)
2)Να έχει συναλλαγματικά αποθέματα για την πρώτη δύσκολη περίοδο μετάβασης από το ένα νόμισμα στο άλλο. Εδώ θα πρέπει να διαχωρήσουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε δυό βασικές κατηγορίες. Θα πούμε ότι ,κατά την περίοδο της νομισματικής μετάβασης και για τα πρώτα δυό με τρία χρόνια,όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που δεν συσχετίζονται με την επιβίωση του έθνους θα χαρακτηριστούν ως αγαθά πολυτελείας. Επίσης, άλλο πράγμα είναι να έχεις συνδέσει το νόμισμα σου με ένα άλλο νόμισμα πιο ισχυρό από το δικο σου,όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση η συναλλαγματική και νομισματική πολιτική καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα του ισχυρού κράτους(βλέπε αργεντίνικο πέσος με το δολάριο ,όπου την κοινή νομισματική πολιτική την καθόριζε η FED)..και άλλο πράγμα είναι να υιοθετήσεις ένα νόμισμα το οποίο ουδείς έχει,ουδείς γνωρίζει ή θυμάται και ουδείς θα αναγνωρίσει σόνι και καλά ως μέσο διεθνών συναλλαγών.
Το κάθε νόμισμα έχει ως αντίκρυσμα και καθοριζέται η ισοτιμία του, έναντι των υπολοίπων νομισμάτων,σύμφωνα με την δυναμική της εθνικής παραγωγής.Δηλαδή καθρέφτης της ισχύος ενός νομίσματος είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
 
Επειδή διαχωρήσαμε τα αγαθά σε αγαθά πρώτης ανάγκης και αγαθά πολυτελείας,θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο αγροτικό ισοζύγιο.Ακόμα και σήμερα που μιλάμε ,και μετά από δυό χρόνια σκληρής εσωτερικής υποτίμησης,το αγροτικό ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό κατά δυό δις.ευρώ περίπου.1,6δις.ευρώ είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο των κρεάτων. Πιο συγκεκριμένα,παράγουμε το 20% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνουμε,το 45% του μοσχαρίσιου κρέατος και το 90% του αιγοπρόβιου. Το αγροτικό ισοζύγιο είναι θετικό σε μόλις τρία αγαθά:Στον καπνό,στο λάδι και στο μέλι. Εισάγουμε άκομα και το γάλα των παιδιών μας…ούτε εκεί δεν έχουμε αυτάρκεια.Εδώ θα πει κάποιος,δεν πειράζει,’’την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν και πέτρες’’.Θα επιβιώσουμε και με αυτά τα πενιχρά ποσοστά αυτάρκειας του κρέατος που πιο πάνω ανάλυσα. Αμ δε!Δυστυχώς για εμάς τα άνωθεν ποσοστά ισχύουν υπο την προυπόθεση ότι είμαστε στο ευρώ και μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες εισαγωγές πρώτων υλών και εξοπλισμών ώστε να μπορούμε να τα παράγουμε.

Για να μπορέσεις δηλαδή να συνεχίζεις να παράγεις τα ποσοστά του 20%,45%,90% αντίστοιχα,θα πρέπει εντός του οικονομικού σου συστήματος να παράγεις όλα τα απαραίτητα inputs(λιπάσματα,φυτοφάρμακα,αρδευτικούς εξοπλισμούς,ζωοτροφές,αγροτικά εργαλεία κτλπ) και να παράγεις και όλες τις προς τα εμπρός κάθετες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την διανομή των εν λόγω προιόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα.Αυτό που ονομάζουν δηλαδή οι οικονομολόγοι ως κάθετη ολοκλήρωση, τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός.
Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε ακόμα χαράξει την ΑΟΖ και ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Επίσης η Ελλάδα έχει υψηλό βαθμό αστυφιλίας με το 70% του πληθυσμού της να κατοικεί στις τρεις μεγάλες πόλεις ,Πάτρα,Αθήνα,Θεσσαλονίκη.Απο την άλλη,το μόνο κράτος που μας κάνει πίστωση στα καύσιμα είναι το Ιράν(αγοράζουμε επι πιστώσει πετρέλαιο με πληρωμή σε ΕΥΡΩ εντός 30 ημερών από την ημέρα παράδοσης). Μας εγγυάται κανείς ότι οι Ιρανοί θα δέχονται την δραχμούλα?Επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ και δολάριο από την άλλη δεν έχουμε ,ούτε στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη. Οι ελληνικές εταιρίες που κάνουν εισαγωγές,εδώ και 2,5 χρόνια από την εποχή που ο ΓΑΠ μας έβαλε στο μνημόνιο και φωνασκούσαν περι Τιτανικού ,πληρώνουν μετρητοίς και προκαταβολικά όλο το ποσό, ακόμα και για την αγορά δειγμάτων για να δειγματίσουν στους πελάτες τους στις διάφορες εκθέσεις. Η δημοσιονομική κατάρρευση του κράτους κατέστησε αναξιόχρεους στα μάτια των ξένων και αυτούς τους Ελληνες επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος ήσαν αξιόχρεοι και νοικοκύρηδες. Δεδομένη λοιπόν ολη αυτή η ζοφερή πραγματικότητα,τα παραπάνω ποσοστά αυτάρκειας θα πέσουν τουλάχιστον στο ήμισυ και δεν θα μπορούμε κιολας να τα παράσχουμε στους πολίτες που θα λιμοκτονούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ένα νόμισμα,όπως όλα τα αγαθά και υπηρεσίες,η τιμή του,έναντι των άλλων νομισμάτων,καθορίζεται από τις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς.Οσο εσυ κόβεις νόμισμα για να τροφοδοτήσεις την οικονομία σου,τόσο αυτό θα υποτιμάται και θα ασκούνται ισχυρές πληθωριστικές τάσεις.Οι καταθέσεις ναι μεν θα έχουν μετατραπεί σε δραχμές, όμως ο εισαγώμενος πληθωρισμός θα ρίξει στα τάρταρα την αγοραστική δύναμη τους.Η δραχμή θα φαντάζει σαν μια’’καυτή πατάτα’’που κανείς δεν θα θέλει να την έχει στα χέρια του και θα σπεύδει ευθύς αμέσως να την ανταλλάξει με αγαθά πριν οι τιμές τους αυξηθούν περαιτέρω.Απο την άλλη, οι ξένοι γιατί να αγοράσουν δραχμούλα,τι ζήτηση θα έχει?   Κάποιος ανταλλάσσει το νόμισμα του με κάποιο άλλο για να το χρησιμοποιήσει κάνοντας χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις,αγορές προιόντων και υπηρεσιών(πχ τουριστικά πακέτα).

Οι τράπεζες μας είναι στο κόκκινο και χρίζουν άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.Αν χρεοκοπήσουμε-και επισήμως- και πάμε στην δραχμή θα είναι αναγκαστική η εθνικοποιήση και συγχώνευση όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων.Αρα,τα προιόντα τους θα θεωρουνται ‘’τοξικά’’ και ουδείς θα τα αγοράζει.Οι περισσότερες επιχειρήσεις,από τον πανικό που θα επικρατήσει,θα μπουν σε καθεστώς αποεπένδυσης και εκκαθάρισης και θα έχουμε τρομερή εκροή κεφαλαίου από την χώρα άνευ προηγουμένου.Δεν παράγουμε από την άλλη τίποτα της προκοπής,δεν είμαστε ανταγωνιστικοί,και ετσι το marketing mix που διακρίνει τα ελληνικά προιόντα είναι υψηλές τιμές και μέτρια ποιότητα.Τα supermarket θα μετατραπούν σε minimarket,θα επικρατήσει πλιάτσικο και η εγκληματικότητα θα φτάσει στα ύψη.Οπότε η χώρα μας θα είναι κακός τουριστικός προορισμός για μερικά χρόνια, και κανείς δεν θα επιλέγει την χώρα μας για να κάνει τις διακοπές του φοβούμενος ότι θα πέσει θύμα ληστείας,βιασμού,δολοφονίας κτλπ.Πάει στράφι λοιπόν και ο τουρισμός που είναι το core business της ελληνικής οικονομίας και που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ολίσθηση του εθνικού μας νομίσματος.

Το μόνο θετικό που βλέπω από μια ενδεχόμενη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι η εξάλειψη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.Τους λαθρομετανάστες τους προσελκύει εξ ολοκλήρου το ευρώ.Δεν αγάπησαν ξαφνικά όλοι αυτοί τον πολιτισμό μας,ουτε αποφάσισαν να μείνουν στην χώρα μας. Οταν στο Πακιστάν το μεροκάματο είναι 1$,όσα χρήματα σε ευρώ και αν κερδίζει-από το παρεμπόριο,τα ναρκωτικά,την πορνεία-κερδισμένος βγαίνει.
Εχουν ξεπηδήσει σαν τα ραπανάκια στην χώρα τα καταστήματα Western Union,μέσω των οποίων οι μετανάστες στέλνουν τα ωραία μας ευρώ στις χώρες τους,χωρις φορολογικό μητρώο,χωρίς να μπορούν οι υπάλληλοι των εν λόγω καταστημάτων να εξακριβώσουν την εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων (που οι μεταναστες αγοραζουν από την ομονοια με 100ευρω),παίρνοντας φυσικά τοκογλυφική προμήθεια που ξεπερνάει το 10% για τα εμβάσματα στις μουσουλμανικές χώρες. Ενας από τους βασικούς λόγους που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα είναι τα εμβάσματα των λαθρομεταναστών στις ισλαμοχώρες τους. Εχουμε εκροή συναλλάγματος πάνω από 5 δις.€ σε ετήσια βαση.Οταν λοιπόν πάμε στην δραχμή,όχι μόνο θα σταματήσει μαχαίρι η εισροή-εισβολή των λαθρομεταναστών,αλλά έτσι όπως ήρθαν έτσι και θα φύγουν ,χωρίς εμείς να χρειαστεί να κινητοποιήσουμε ούτε ενα φαντάρο και χωρίς να κάνουμε καμία απέλαση. Απο μόνοι τους θαφύγουν και η δραχμή θα είναι το απόλυτο αντικίνητρο για την παραμονή τους στην χώρα.

  Οι παραπάνω είναι σε γενικές γραμμές οι συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας και της άνευ στρατηγικού σχεδιασμού εξόδου από την ευρωζώνη.Αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ είναι μονόδρομος.Την πιο πάνω αναδειχθείσα καταστροφή μπορούμε κάλλιστα να την υποστούμε και μέσα στο ευρώ, αν συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα αυτή η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και γενικότερα οι μερκελικές πολιτικές λιτότητας.
Απλά, την μια καταστροφή θα την υποστείς επιτόπου στο τρέχον έτος εξόδου από το ευρώ ,και για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια,ενώ την άλλη καταστροφή θα την υποστείς σταδιακά και ολοκληρωτικά χωρίς να έχεις πια περιθώρια ανάτασης ποτέ των ποτών. Σύν τοις άλλοις,στην δεύτερη περίπτωση πάντα ,τίθεται και ο βιολογικός κίνδυνος εξαφάνισης της φυλής επι των ελληνικών εδαφών, με την διαρκή μετανάστευση των νέων και τον πρωτοφανή χαμηλό δείκτη γεννήσεων στο 1,6 και τον υψηλό αριθμό εκτρώσεων λόγω πενίας(υπ`όψιν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός από έτος σε έτος,ο δείκτης γεννήσεων πρέπει να είναι στο 2,2.Οι μουσουλμάνοι έχουν δείκτη 3,4).
Βιώνουμε το πέμπτο συνεχόμενο έτος βαθιάς ύφεσης (Greek great depression),έχοντας χάσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια το 25% του εθνικού μας προιόντος(ΑΕΠ).Μια κρίση της τάξεως του -7% δεν μπορείς επουδενί να την αντιμετωπίσεις με σκληρή λιτότητα και με τροτσκική φορομπηχτική πολιτική(ο φόρος σκοτώνει το φόρο).Οσα βραχυπρόθεσμα οφέλη και αν έχεις από την απομείωση του πρωτογενούς ελλείμματος θα τα χάσεις από την γιγάντωση της ύφεσης ,η οποία θα αποσταθεροποιεί και θα απομακρύνει διαρκώς και την δημοσιονομική προσαρμογή.Φαύλος κύκλος!Μια τέτοια κρίση δεν την αντιμετωπίζεις ποτέ με ’’κυκλικά’’μέτρα.
Άλλο πράγμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου οι οποίες είναι όλες σωστές και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες(ηλεκτρονική συνταγογράφηση,πάταξη της φοροδιαφυγής,μείωση της διαφθοράς,πάταξη του λαθρεμπορίου με τα σκάνερ,μηχανογράφηση στο δημόσιο,εκσυγχρονισμός του εμπορικού δικαίου,κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και απλοποίηση και σταθεροποιήση του φορολογικού δικαίου στις επιχειρήσεις,περιουσιολόγιο,ιδιωτικοποιήσεις κτλπ)…και άλλο πράγμα είναι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν τον οικονομικό ιστό της χώρας και οδηγούν και σε αυτοκτονίες.

Πολιτικές λιτότητας που δεν τις επιβάλει το ΔΝΤ(σταθερά ο μόνος σύμμαχος που είχε η Ελλάδα από τις 06/05/2010 και εντεύθεν),αλλά τις επιβάλει η τροικα,δηλαδά η Μέρκελ!Υπο ποιά κατατεθείσα μελέτη κύριε Τόμσεν και Φούχτελ,τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να είναι εννιά δις.€ και όχι έξι ή πέντε ή τρία?Υπο ποια κατατεθείσα μελέτη και μακροοικονομικά αιτιολογημένη, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης τους θα πρέπει να είναι το 2014 και όχι το 2015 ή το 2018?Υπο ποια κατατεθείσα μελέτη το mix[ χρόνος-ποσό] πρέπει να είναι αυτό και όχι κάποιο άλλο?
Μου άρεσε δε, ότι φοβόντουσαν την έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη και γιαυτό και επέλεξαν την σύσταση της Τροικας για να μην αλωνίζει το ΔΝΤ.Απεδείχθη περίτρανα ότι τα δεινά που επακολούθησαν οφείλονται εξ ολοκλήρου στην Τροικα,στην οποία το ΔΝΤ έχει περιθωριακό ρόλο εφόσον εκταμιεύει τα μικρότερα ποσά.
Αν οι Ευρωπαίοι δεν αλλάξουν γραμμή οικονομικής σκέψης, θα συμβούν τρία τινά: α)Οι λαοί της ΕΕ όχι μονο δεν θα έρθουν πιο κοντά,αλλά θα αποξενωθούν και θα γεννηθούν έχθρες μεταξύ των νοτίων και των βορείων.
β)θα γεμίσουν οι χώρες της ΕΕ με νοσταλγούς παλιών ολοκληρωτικών καθεστώτων ,οι οποίοι ξύπνησαν από τον λήθαργο και βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
γ)Η τρομοκρατία θα αντικαταστήσει τη δημοκρατία και τη δημόσια τάξη.
Το δίλημμα που τίθεται ,εν Κατακλείδι,δεν είναι ευρώ ή δραχμή,και δεν τίθεται σε εμάς αλλα στους Ευρωπαίους κυβερνώντες……και είναι :ΜΕΛΑΝΙ ή ΑΙΜΑ?

  Michalis Delta

No comments:

Post a Comment